неделя, 23 юни 2013 г.

Изчистване на вируси от заразен лаптоп или компютър

изчистване на вируси от компютър
Вирусите са един от най-неприятните и често срещани проблеми при компютрите и лаптопите, които работят под Windows операционна система. Независимо от версията на Windows( 8,7,Vista,XP), който е инсталиране на тях, възможността от вирусни атаки е неизбежна. Разбира се не е без значение дали сте с Windows XP, или с Windows 8. По правило, колкото е по-стара версията на операционната система, толкова по-лесно е и заразяването с вируси. Особено уязвими са компютрите и лаптопите на които е инсталиран Windows 7 без сървис пак 1, Windows Vista без сервизен пакет 1 и 2, както и Windows XP без сервизни пакети 1,2,3.
Защо сервизните пакети са толкова важни и каква връзка имат с вирусите?
Обяснението е просто: всеки новоизлюпен Windows идва без сервизен пакет, но в последствие, обикновено за период от две или три години бива ъпдейтван от Microsoft със съответна поредна версия, която заменя всички открити за периода уязвими системни файлове с по-нови версии, като по този начин прави невъзможно влизането на вирусите в системата и свежда до минимум щетите, които те биха могли да причинят.
Според някои изследвания най-уязвими за вируси са версиите на Windows 7 без сървис пак, а също Windows XP без сервизен пакет 2.
Ето защо първи и най-важен фактор за стабилност и защитеност срещу вируси е Windows ALL OS да се ъпдейтват автоматично и автоматичните ъпдейти на системата да бъдат постоянно активни и включени.
Втори по важност фактор за защита е разбира се антивирусната програма и антивирусните защити, които са инсталирани резидентно на вашия компютър и го предпазват от заразяване.
Въпреки всичко това мога спокойно да заявя, че няма най-добра и перфектна антивирусна програма, която да защитава на 100% от вируси и да не пропуска. Ето защо често се налага да се сканира за вируси с втора и трета програма, така че да се изчиства периодично компютъра от всякакъв зловреден код.
Кои са най-добрите антивирусни програми с които да защитим и същевременно да почистим компютъра си, без да рискуваме да съсипем Windows-а или да изтрием важна информация от хардиска?
Ще изброя антивирусните програми, които аз лично намирам за най-ефективни и най-полезни по приоритет:
  1. ESET NOD32 Antivirus
  2. AVG Antivirus
  3. Avast
  4. Norton Antivirus
а също за ръчно сканиране:
  1. MalwareBytes
  2. Spybot Search and Destroy
  3. HitmanPro
и някои други
Имайте предвид, че изчистването на компютъра от вируси се прави в определен ред и при определени условия, за да протече успешно. В случай че вашия лаптоп или компютър е вече заразен с вируси е най-добре да потърсите експертна компютърна помощ. За връзка с нашия сервиз позвънете на 0894700233, или просто донесете лаптопа и компютъра си за основно почистване от вируси и цялостно изчистване на зловредния софтуер от него.

1 коментар: