събота, 21 март 2015 г.

Компютърни вируси и антивирусна защита

Премахване на вируси от компютъра. Антивирусна защита.

Когато говорим за компютърни вируси и тяхното успешно премахване от компютърната система, е добре да знаем, че в днешното технологично общество, едно от най-важните неща, които трябва да направим е да защитим информацията и данните си.
Компютърни вируси и антивирусна защита са неизменно свързани понятия. Появата на компютърните вируси неизбежно води и до появата на антивирусна защита.
По същия начин, по който се развиват компютърните технологии – бързо и непредвидимо, се развиват и компютърните вируси.
Компютърният вирус е програма или част от код, чиято цел е да навреди на системата. Попадането му във вашия компютър става без ваше знание – чрез посещаването на определени сайтове, в които е бил вграден или отварянето на „заразени” файлове. Всички компютърни вируси са създадени от човека. Един вирус може да създава нови и нови копия на самия себе си и това не е никак безобидно, защото по този начин заема цялата налична памет на вашия компютър и буквално срива операционната система. Още по-опасен вид вирус е един способен да се предава през мрежите и заобикаляйки системи за сигурност.
След 1987 година, когато APARNET, голяма мрежа, използвана от Министерството на отбраната и много университети, е заразена с вирус, много антивирусни програми стават достъпни, Тези програми периодично проверяват вашата компютърна система за най-известните видове вируси.
Често пъти потребителите не правят разлика между вируси и червеи. Червеите са специален вид вируси, които могат да се възпроизвеждат и използват памет , но не могат да бъдат прикрепяни към други програми.
Всъщност компютърният вирус е вид информация – да, вредна, но все пак информация. Може да се каже, че са информация с отрицателен знак.
Компютърните вируси са едно от изобретенията на човека, които ни показват колко уязвими сме всъщност.
Основните видове вируси могат да се разделят на две групи:
- Е-мейл вируси – „пътува” като прикачен файл към имейл съобщения и обикновено се възпроизвежда чрез автоматично изпращане до стотици хора с помощта на електронната поща. Някой от тях дори не изискват отваряне, достатъчно е само да получите заразеното съобщение в пощата си.
- Троянски кон – това всъщност е компютърна програма, която е предназначена за една дейност, но отваряйки я нанасяте вреда на компютъра (може дори да доведе до изтриването на хард диска). Не могат да се само-възпроизвеждат.
Масовото разпространение на компютърните вируси се дължи най-вече на масовото използване на компютърните технологии. Това започва в края на 80-те години на миналия век и колкото по-съвършени стават вирусите, толкова по-добри стават и антивирусните програми.
Антивирусните програми са специално разработени софтуерни програми, които целят предпазването на компютъра от набезите на вирусите. Все още не е измислена изцяло надеждна антивирусна програма, която със сигурност и 100% да защитава от компютърни вируси.
Тъй като развитието на Интернет върви с неописуеми темпове, то и вирусите не срещат особени трудности да достигнат до компютрите на потребителите. Най-честият начин за постигането на това е при посещаването на различни Интернет сайтове.
Наличието на антивирусна програма е задължително условие за всеки компютър в днешно време, независимо дали става въпрос за личния ви или служебен компютър.
Изчерпателна информация за компютърни вируси и антивирусната защита можете да получите във вашия компютърен сервиз.
Спешна помощ за премахване на вируси може да търсите на тел 0894700233

1 коментар: