неделя, 27 март 2016 г.

Вирусите са огромен проблем за всеки лаптоп или ПС

Без да преувеличим особено може да твърдим, че вирусите са проблем номер едно за всяка машина под МС Уиндоус, била тя лаптоп, компютър или таблет. Проблема идва от факта че дори най-добрата антивирусна програма не може да защити системата напълно от вирусни атаки. Ясно доказателство в случая е пропускането на криптиращите рансомуер вируси дори от доказано известни антивирусни прогами. Безплатните антивируси пък тотално изпускат. До момента изгоряха от криптовируси много фирми и други лица, чиито файлове бяха заключени чрез криптиране и единствения им шанс за бързо възстановяване е да платят откуп на хакерите.
Как да се предпазим от вирусите и какво да предприемем, за да спим спокойно?
Най-уязвимата част от нашия компютър са личните ни файлове и данни. За да ги защитим е важно да спазваме някои правила на компютърна безопасност.
Първо - винаги редовно архивирайте личните си файлове. Архива може да правите на външен хард диск, на флашка, в случай че файловете не са много обемни или в облак. Облака е добре да поддържа стари версии на файловете, за да може в случай, че се криптират да имаме достъп до предишните версии. Подходяща подобна облачна услуга е "мега".
Второ - трябва да имате инсталиране на системата си добра платена антивирусна програма, осигуряваща резидентна защита. Най-добрите антивирусни доказано са продуктите на ESET и Symantec. Отделно на ръка трябва да имате допълнително инсталирана антимолуер програма с която да сканирате ежедневно системата. Подходящи продукти са Malwarebytes и Hitman Pro например.
Трето - не кликайте в браузъра си каквото ви попадне. Да, в интернет е пълно с реклами, като зад всяка една такава се крият вируси. Всеки клик в интернет може да се окаже фатален, а вие дори няма да разберете какво става. Чак когато вируса заключи файловете ви вие ще бъдете поставени пред свършен факт и едва тогава ще разберете сериозността на проблема. Не отваряйте прикачени файлове от непознати мейли. Знайте че над 70 процента от имейлите ви са спам и са потенциално опасни за вашия компютър. Прикачени файлове може да имат вируси. Линкове които получавате не отваряйте, освен ако не сте абсолютно наясно какво правите.
Проверявайте системата на уиндоус редовно за критични и секюрити ъпдейти. Не оставайте сестемата неактуална. Редовно обновявайте софтуера и програмните продукти, които сте инсталирали. Особено внимание обръщайте на браузърите и плъгините такива като флаш плеъри и джава.
Ако все пак сте поразени от вирус не се помотавайте и не опитвайте сами да решите проблема. Веднага търсете спешна професионална помощ.
Сервиз Изток оказва такава помощ . Достатъчно е да позвьните на 0894700233

1 коментар: